16-06-2017 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Het orgaan-op-chip bootst de werking van menselijke organen na om meer inzicht te bieden in hoe medicijnen effect hebben op bepaalde ziektes. Wetenschappers hebben nu een manier ontdekt om dit systeem slimmer en efficiënter te maken, om de ontwikkeling van medicijnen te bevorderen.

De onderzoekers van het Wyss Institute at Harvard University hebben een orgaan-op-chip voorzien van elektroden. Hiermee kunnen zij lichamelijke cellen met een elektrische activiteit, zoals neuronen in de hersenen en kloppende hartcellen, nauwkeuriger nabootsen. In voorgaande onderzoeken was deze handeling nog niet mogelijk, stellen de wetenschappers.

In het onderzoek hebben de wetenschappers het orgaan-op-chip voorzien van kloppende hartcellen, om meer inzicht te krijgen in de reactie van de lichamelijke weefsels op hartaandoeningen.

Effectieve behandeling

“Deze elektrisch actieve organen-op-chip bieden inzicht in hoe levende cellen en weefsels functioneren binnen een orgaan, zonder daarbij in het menselijke lichaam te moeten kijken of zelfs de cellen uit de chips te moeten verwijderen”, zegt Donald Ingber, wetenschapper aan het Wyss Institute at Harvard University.

“We kunnen nu verschillende weefsels bestuderen en reacties op factoren als infecties, bestraling, blootstelling aan medicatie of zelfs ondervoeding realtime aankaarten. Ook kunnen wij beter zien hoe de organen reageren op nieuwe medicijnen.”

Volgens de onderzoeker draagt het slimme orgaan-op-chip bij aan de ontwikkeling van geneesmiddelen. Daarnaast biedt het systeem nieuwe inzichten in verschillende ziektes om daarvoor de meest effectieve behandeling mogelijk te maken.

Lees ook:

Bron: Wyss Institute at Harvard University | Foto: Shutterstock.com