22-06-2017 14:30 | Door: Fitria Jelyta

De Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan werkt samen met het zorginnovatiebedrijf FocusCura aan slimme oplossingen die ouderen met dementie langer thuis laten wonen.

Dat schrijft de website Skipr. Voor deze samenwerking starten de partijen een pilotproject van het concept ‘Het VerzorgingsThuis’ in Amsterdam. Dit concept gaat om sensoren die de activiteiten van patiënten in huis monitoren om er vervolgens een patroon aan te verbinden.

Passende zorg verlenen

De data wordt continu geanalyseerd. Zodra het systeem een afwijking in het leefpatroon van de patiënt signaleert, worden zorgverleners via smartphone-apps daarvan op de hoogte gesteld. Zo kunnen de zorgprofessionals tijdig ingrijpen en ontvangen patiënten zorg op het moment dat de vraag daarnaar het grootst is.

“Het zorgconcept vergroot de mogelijkheden voor het leveren van passende zorg aan de groeiende groep ouderen in Amsterdam die met een vorm van dementie leven”, zegt Ellen Maat, directeur Strategie, Kwaliteit en Innovatie bij Cordaan, tegen Skipr. Op die manier zegt de directeur de kwetsbare ouderen in staat te stellen om langer zelfstandig in hun eigen woning te blijven.

Het systeem is inmiddels toegepast bij tien cliënten van Cordaan. Na de zomer moeten de sensoren zijn geplaatst bij 150 alleenstaande ouderen in Amsterdam.

Proef

Eerder werkte Cordaan samen met Philips aan zorgoplossingen die hulpbehoevende ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen. Deze proef is echter dit jaar gestrand. Volgens Philips zou het systeem niet toekomstbestendig genoeg zijn om verder te worden opgeschaald, schrijft Skipr.

Zo nam Cordaan afscheid van Philips en ging het concern de samenwerking met FocusCura aan voor de innovatieve thuiszorgoplossingen. 

Bron: Skipr | Foto: Shutterstock.com