27-06-2017 15:30 | Door: Fitria Jelyta

In Eindhoven heeft een consortium van bedrijven en onderwijsinstellingen de Health Tech Yard geopend. Deze proeftuin moet de ontwikkeling van zorginnovaties versnellen, die de patiënt centraal stellen.

Het open platform Health Tech Yard biedt studenten, onderzoekers, mkb-bedrijven, zorginstellingen en eindgebruikers kansen om zorgoplossingen te ontwikkelen, die direct toepassing vinden in de praktijk. 

Samen werken de partijen aan innovaties die ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen, de zelfredzaamheid van patiënten met chronische ziektes vergroten en zorgkosten verlagen terwijl de werkbelasting in de sector wordt verminderd.

Praktijkomgeving voor zorgoplossingen

“Health Tech Yard helpt innovators van ideefase tot eindproduct”, zegt Steven van Huiden van de TU Eindhoven Innovation Lab in een persbericht.

“Dit doen we door een fysieke plek aan te bieden om een prototype te ontwikkelen, ons uitgebreide netwerk in te zetten om de juiste partijen te betrekken of een geschikte praktijkomgeving te vinden en te ondersteunen met specifieke kennis en kunde, bijvoorbeeld op het gebied van business development en financieringsaanvragen.”

Slimme zorg

Binnen Health Tech Yard zijn de eerste projecten inmiddels van start gegaan. Zo werkt een start-up aan een draagbaar meetsysteem voor bewegingen, die gebruikt kan worden om revalidatieprocessen effectiever te maken. Verder wordt er gewerkt aan een navigatiesysteem dat patiënten met dementie helpt om de weg terug naar huis te vinden. 

Bron: Health Tech Yard | Foto: Shutterstock.com