14-07-2017 10:26 | Door: Chris Thijssen

Een Europees consortium onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM) werkt aan de ontwikkeling van slimme botimplantaten. Deze implantaten moeten terugkerende operaties, voortdurende medicatie of het gebruik van donorweefsel bij complexe botbreuken overbodig maken.

In het samenwerkingsverband, met de naam Bone, werkt de UM met de universiteiten van Leuven en Lille, het Fraunhofer Instituut voor Lasertechnologie uit Aken, Medicen Paris Region uit Parijs. Ook de gespecialiseerde bedrijven Electrospinning Company en NKT Photonics uit het Verenigd Koninkrijk en Spraybase uit Ierland zijn betrokken.

De partijen werken aan een verbetering van de technologie om botimplantaten te vervaardigen. Daarnaast willen de initiatiefnemers zich nadrukkelijk richten op daadwerkelijke productontwikkeling en marktintroductie van de implantaten.

Slimme botimplantaten

In het project staat de innovatieve technologie electrospinning centraal. Hiermee kunnen onderzoekers een implantaat vervaardigen dat het lichaam ondersteunt bij het opnieuw aanmaken van gezond botweefsel.

“Wij willen de oppervlakte-eigenschappen van de implantaten dusdanig verbeteren dat het proces van regeneratie nog succesvoller verloopt”, zegt Lorenzo Moroni, hoogleraar Biofabricage voor Regeneratieve Geneeskunde aan de UM, in een persbericht.

“Daarom gaan we de techniek van electrospinning combineren met andere bestaande technologieën. Bijkomend voordeel is dat we op die manier ook nog eens de bibliotheek van geschikte materialen voor slimme botimplantaten kunnen uitbreiden.”

Bron: Universiteit van Maastricht | Foto: Shutterstock.com