09-08-2017 15:25 | Door: Rianne Lachmeijer

Het UMC Utrecht plaatst als eerste ziekenhuis in de Benelux een nieuwe biologische hartklep. Vooral voor jonge patiënten vormt de nieuwe klep een uitkomst. 

Dat meldt het UMC Utrecht.

Cardiothoraxchirurg Willem Suyker plaatste de eerste klep. “Deze klep is een doorbraak voor de chirurgische behandeling van hartklepafwijkingen, met name voor mensen met een actieve levensstijl,” zegt hij in het bericht.

De biologische hartklep behoudt naar verwachting langer zijn goede functie door een nieuwe weefselbehandeling. De drie hartklepblaadjes zijn gemaakt van het weefsel van een rund en bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie. Hierdoor ontstaat minder snel kalkafzetting en gaat de hartklep langer mee. 

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe een hartklepoperatie in zijn werk gaat. Ook wordt het verschil tussen een mechanische en biologische hartklep uitgelicht.

“Gezondheidswinst op meerdere fronten”

Antistollingsmedicatie slikken is met de biologische hartklep niet meer nodig, omdat de klep biologisch is. Dit is goed nieuws voor vrouwen die zwanger willen worden. Patiënten met een mechanische hartklep moeten hun leven lang antistollingsmedicatie slikken om bloedstolsel op de hartklep tegen te gaan. 

Cardiothoraxchirurg Willem Suyker verwacht dat door de nieuwe hartklep minder operaties nodig zijn. “Deze klep heeft namelijk een uitzetbaar randje waardoor artsen er via de lies makkelijker een tweede klep in kunnen zetten. Mocht dat ooit nodig zijn. Kortom een forse gezondheidswinst op meerdere fronten.”

Lees ook: 

Bron: UMC Utrecht | Foto: Shutterstock.com