14-08-2017 07:38 | Door: Chris Thijssen

De nieuwe Coöperatie van Innoverende Huisartsen in E-health (CIHE) wil laten zien dat de toepassing van e-health-oplossingen toegankelijk, schaalbaar en betaalbaar is. Volgens de artsen gaat de invoering van e-health nog te traag.

Dat schrijft Zorgvisie. De CIHE wil in ieder geval dat alle Nederlanders de mogelijkheid krijgen voor een online videoconsult met hun eigen huisarts, waarnemer of huisartsenpost. Ook moeten burgers online toegang krijgen tot hun eigen geregistreerde gezondheidsinformatie.

Daarnaast is het doel van de coöperatie een zorgvuldige gefaseerde uitrol van e-health, vooral van videoconsult en een persoonlijke gezondheidsomgeving. Ook streven de huisartsen naar bescherming van privacy van de gebruikers en van de informatie.

Efficiënte en goedkopere zorg

Met behulp van e-health-oplossingen is het mogelijk om medische controles of behandelingen thuis uit te voeren in plaats van het ziekenhuis. Daardoor kan zorg efficiënter en daarmee goedkoper worden ingericht, stelden werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB-Nederland en ondernemingsorganisaties in de zorg eerder dit jaar in een gezamenlijke visie.

Door zorg op afstand te verbeteren met technologische innovaties verwachten de instellingen zorgkosten met € 1,5 mrd per jaar terug te dringen. 

Invoering e-health

Volgens de artsen is de oprichting van een coöperatie nodig omdat de invoering van e-health in Nederland te traag verloopt, schrijft Zorgvisie. “Als u aan digitale gezondheidszorg in ons land denkt, vindt u Nederland dan een voorloper of denkt u dat het sneller en gemakkelijker kan voor patiënten? Wij van de Coöperatie van Innoverende Huisartsen in E-health geloven in het laatste”, schrijven zij dan ook op hun website.

Lees ook:

Nederland kan het wél: 5 innovatieve e-health-toepassingen

Bron: Zorgvisie, Coöperatie van Innoverende Huisartsen in E-health, VNO-CNW | Foto: Shutterstock.com