28-09-2017 09:26 | Door: Rianne Lachmeijer

Het aantal Nederlandse ziekenhuizen met een patiëntenportaal neemt toe. Inmiddels beschikt een op de drie ziekenhuizen over een online omgeving waar patiënten inzicht krijgen in onderzoeksresultaten of hun medicatieoverzicht.

Dat schrijft het expertisecentrum Nictiz op zijn website.

Het patiëntenportaal biedt niet alleen inzicht in gezondheidsgegevens, ook andere functionaliteiten worden vaak toegevoegd. Voorbeelden zijn de mogelijkheid om een afspraak te maken, vragenlijsten in te vullen of een vraag te stellen via een e-consult.

Het e-health-expertisecentrum deed onderzoek naar het aantal patiëntenportalen op ziekenhuiswebsites. Van de tachtig onderzochte websites beschikken er 28 over een patiëntenportaal. In vijfentwintig hiervan kunnen patiënten hun onderzoeksresultaten inzien, in zeventien wordt hun medicatieoverzicht getoond.

Medicatieveiligheid

Vooral de toename van het aantal patiëntenportalen waarin een medicatieoverzicht verschijnt, ziet Nictiz als een positieve ontwikkeling. Volgens de organisatie leidt patiëntenparticipatie tot grotere medicatieveiligheid, omdat patiënten zelf vaak het beste weten welke medicatie zij gebruiken.

Onderzoek

Nictiz ging uit van tachtig ziekenhuizen, terwijl de Zorgkaart Nederland van belangenorganisatie Patiëntenfederatie 282 ziekenhuizen telt. Het verschil ontstaat, omdat Nictiz onder andere verschillende locaties van een ziekenhuis als één ziekenhuis telt.

Lees ook:

Bron: Nictiz Afbeelding: Shutterstock.com