13-10-2017 13:33 | Door: Rianne Lachmeijer

Het UMCG heeft met een nieuwe techniek een afgekeurde donorlever geoptimaliseerd, waardoor deze toch kon worden gebruikt voor transplantatie. Het is voor het eerst dat een patiënt in Nederland op deze wijze een afgekeurde donorlever ontvangt.   

Dat meldt het UMCG.

Het UMCG verwacht dat met deze nieuwe techniek een deel van de afgekeurde levers toch geschikt wordt voor transplantatie. Robert Porte, levertransplantatiechirurg in het ziekenhuis: “Steeds meer donoren hebben aandoeningen als diabetes en overgewicht, waardoor hun organen van mindere kwaliteit zijn. Toch is het belangrijk dat ook deze organen worden gebruikt voor transplantatie, omdat er nog altijd een groot tekort aan donororganen is.”

De werkwijze

De afgekeurde donorlever wordt geoptimaliseerd met behulp van een perfusiemachine. In het experiment worden donorlevers van slechte kwaliteit gespoeld met een speciale, koude zuurstofrijke vloeistof. Vervolgens wordt de lever weer geleidelijk opgewarmd naar 37 graden Celsius. Als de lever weer gaat werken, wordt deze nog een aantal uur getest voordat het orgaan wordt getransplanteerd.

Lees ook:

Bron: UMCG | Afbeelding: Shutterstock.com