15-10-2017 10:56 | Door: Rianne Lachmeijer

Vanaf 1 november kunnen oude medicijnen bij alle apotheken in Zeeland worden ingeleverd. Door een samenwerking tussen apotheken, Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en waterbedrijf Evides wordt milieuvriendelijke verwerking van deze medicijnen mogelijk.

Daarover bericht Omroep Zeeland.

Voorheen waren apothekers verantwoordelijk voor de verwerking van ingeleverde medicijnen. Dit kostte hen duizenden euro's per jaar. Nu De Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en waterbedrijf Evides de kosten gaan betalen, willen apothekers oude medicijnen graag innemen.

Medicijnresten belanden in het riool

Het was voor waterschap Scheldestromen interessant om mee te betalen aan de verwerking van ingeleverde medicijnen, omdat medicijnafval nu vaak in het riool belandt. Het is vervolgens moeilijk en duur om deze resten uit het water te filteren.

Vorig jaar ondertekenden organisaties in de geneesmiddelenbranche en de overheid al een intentieverklaring om de waterkwaliteit in Nederland actief te beschermen tegen schadelijke medicijnresten. Vanaf 2018 gaan zij actief bijdragen aan het uitvoeringsprogramma Ketenaanpak medicijnresten uit water.

Lees ook:

Bron: Omroep Zeeland | Afbeelding: Shutterstock.com