23-10-2017 13:57 | Door: Rianne Lachmeijer

Een team van het kinderziekenhuis in Boston en het vrouwenziekenhuis in Brigham hebben een implantaat ontwikkeld dat kan groeien. Dit biedt een grote uitkomst voor kinderen.

Dit nieuwe implantaat wordt gebruikt om lekkende hartkleppen te repareren. Het gaat in dit geval om de mitralis en tricuspidalis hartklep. Daarover schrijft Science Daily.

Momenteel moeten kinderen meerdere keren worden geopereerd om de hartkleppen te repareren of te vervangen. De nieuw ontwikkelde hartklep groeit niet alleen mee, maar is ook langer bruikbaar. Dit vermindert het aantal operaties. De techniek kan ook ingezet worden voor implantaten elders in het lichaam.

Het implantaat bestaat uit twee onderdelen: een kern van biopolymeer en een soort gevlochten buisvormige mouw die reageert op de trekkracht van het omliggende weefsel. Het polymeer bestaat uit materialen die van oorsprong aanwezig zijn in het menselijk lichaam.

De natuur als voorbeeld

Het ontwerp is geïnspireerd op de natuur. Deze textuur is bijvoorbeeld terug te vinden in de tentakels van een octopus. Door een structuur van vervlochten cross-fibers van bindweefsel kan de octopus zijn tentakels twee tot drie keer langer maken. Zo kan  het dier met zijn tentakels in heel nauwe ruimten zoeken naar prooi.

Lees ook:

Bron: Science Daily | Afbeelding: Shutterstock.com