06-11-2017 07:26 | Door: Rianne Lachmeijer

Radboudumc krijgt een nieuw hoofdgebouw dat samen met patiënten en medewerkers is ontwikkeld. EGM architecten ontwerpt het gebouw, ze hopen op een Breeam-NL Excellent-classificatie.

Dat meldt EGM Architecten in een persbericht.

Het Radboudumc ondergaat een metamorphose. Een nieuw hoofdgebouw gaat onderdak bieden aan veel verschillende medische afdelingen, facilitaire voorzieningen en kantoren. Het hoofdgebouw bestaat uit drie atria waar de klinieken en poliklinieken omheen zijn georganiseerd.

Gebouwen aan de oost- en westzijde van het ziekenhuis worden gesloopt. Dit leidt tot een herordening van de campus en zorgt voor een afname van het totale vloeroppervlak met 15 procent. Naar verwachting wordt het nieuwe Radboudumc in 2021 opgeleverd.

Duurzaam en slim

In het ontwerp wordt aandacht besteed aan energiezuinigheid, duurzaam materiaalgebruik en de creatie van een gezondheid en prettig binnenklimaat. Ook komt veel daglicht het gebouw binnen, hebben veel ruimten uitzicht en is beplanting geïntegreerd. Tot slot is het ontwerp flexibel: daardoor kan de aard van de ruimtes veranderen.

De integratie van een smart building system moet het gebouw ‘slim’ maken. Het systeem biedt mogelijkheden voor onder andere sturing van licht en klimaat. Daarnaast moeten slimme toepassingen zorgprocessen ondersteunen waardoor de kwaliteit van de zorg verbetert. 

 EGM Architecten, Radboudumc, nijmegen, BREEAM-NL Excellent, BREEAM, ziekenhuis, klinieken, poliklinieken, hoofdgebouw, campus, energiezuinigheid, duurzaam materiaalgebruik, Smart building system  

Patiënt staat centraal

Opvallend is de samenwerking met patiënten en medewerkers bij de totstandkoming van het ontwerp. Tijdens de ‘samen ontwerpen’-weken zijn samen met medewerkers en patiënten de plattegronden voor het hoofdgebouw uitgewerkt. 

Het Radboudumc verwacht dat in de toekomst meer ruimte nodig is vanwege zorgparticipatie van de patiënt. Het ontwerp speelt hierop in door creatie van zogenoemde ‘hubs’: huiskamers en lounges waar mensen elkaar ontmoeten of kunnen ontspannen. Deze ruimten kunnen ook ingezet worden als ‘stepping stones’ in het helingsproces van de patiënt.

Breeam-NL Excellent

De ambitie is om de classificatie Breeam-NL Excellent te behalen. Deerns is verantwoordelijk voor het leveren van de bewijslast van de installaties voor de Breeam-certificering. Het ingenieurs- en adviesbureau DGMR biedt begeleiding en advies. 

Lees ook:

Bron: EGM Architecten | Afbeelding: EGM Architecten