16-06-2014 16:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op de afstudeerceremonie van de University of California, Irvine, spoorde Obama studenten aan zich minder tolerant op te stellen tegenover klimaatsceptici.

In Amerika lijkt een groot deel van de samenleving nog steeds blind voor de klimaatveranderingen die zich de laatste paar decennia voltrokken. Daarnaast zijn er nog veel Amerikanen die de opwarming van de aarde dan wel niet ontkennen, maar weigeren de hand van de mens hierin te zien.

Obama’s recentelijke plannen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen met 30 procent stuitten dan ook op veel weerstand. Vooral uit Republikeinse hoek.

Kaas

Obama vindt het wel mooi geweest: “Toen president Kennedy de weg vrijmaakte voor NASA’s maanlandingsprogramma, was er ook een aantal mensen die het niet zagen zitten. Het zou het niet waard zijn. Toch negeerde niemand destijds de wetenschap: ik kan mij niemand herinneren die zei dat de maan uit kaas bestond.”

Hij vervolgt: “Echter… Vandaag de dag zit ons parlement vol met mensen die automatisch ieder het wetenschappelijke bewijs voor klimaatveranderingen ontkennen. Ze doen het af met een hoax, of een hype.”

De studenten toonden zich een geschikt publiek voor dergelijke uitspraken en lachten hardop toen de president nog enkele congresleden aanhaalde die beweerden dat de aarde juist aan het afkoelen was, of dat de oorzaak achter de klimaatopwarming gezocht moest worden achter flatulente dinosauriërs. Wat betreft deze laatste mogelijkheid onthield Obama zich van commentaar.

Het milieu wordt hoogstwaarschijnlijk een belangrijk onderwerp in de komende presidentiële verkiezingen. Met zijn speech hoopte Obama de jongere generaties te inspireren voor een duurzame maatschappij.

Bron: Bloomberg | Foto: Youtube