17-11-2014 13:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Philips opent in het Brabantse Best een nieuwe fabriek voor het reviseren van gebruikte röntgenapparatuur, MRI- en CT-scanners.

De elektronicaproducent is een programma gestart om gebruikte apparatuur om te bouwen tot ‘als nieuwe’ systemen met volledige garantie. Door onderdelen in de nieuwe locatie in Best te vervangen en de software bij te werken met de nieuwste releases, moeten de systemen weer gaan voldoen aan de huidige behoeften van klanten.

Met de opening van de nieuwe fabriek worden de revisie-activiteiten een integraal onderdeel van Philips’ R&D- en productielocatie in Best, die zicht richt op de wereldwijde gezondheidszorgmarkt.

 

Design for recycling

 

Met de opening van de fabriek intensiveert Philips de samenwerking tussen de ontwerp- en productieafdeling voor nieuwe systemen met de afdeling voor refurbished systemen. Daardoor komt de nadruk in de ontwerp- en ontwikkelingsfase sterker te liggen op ‘design for recycling’. Hergebruik van zo veel mogelijk componenten na het einde van de levensduur is een essentieel aspect van de circulaire economie.

“Bij Philips zijn we onze bedrijfsvoering en onze waardeketens van toeleverancier tot eindgebruiker fundamenteel aan het herontwerpen,” zegt Frans van Houten, CEO van Philips. “De nieuwe faciliteit voor volledig gereviseerde systemen ondersteunt de ambitie om onze klanten te ondersteunen met innovatieve dienstverleningsmodellen waarbij je de functionaliteit en voordelen van producten verkoopt in plaats van de producten zelf. Zo kunnen we zorgen voor een langere gebruiksduur en gesloten kringlopen door middel van revisie en het hergebruik van onderdelen.”

Ook binnen de gezondheidszorg worden stappen gezet op weg naar een circulaire economie. In de komende jaren verwacht Philips een gestaag groei van de vraag naar gereviseerde systemen. Het bedrijf is in 1989 begonnen met het reviseren van medische beeldvormingssystemen. Naast de nieuwe fabriek in Best heeft Philips twee vergelijkbare faciliteiten in de Verenigde Staten waar ook echografiesystemen en PET-systemen worden gereviseerd.

Bron: Philips | foto: Philips