08-12-2014 15:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe webapplicatie helpt ziekenhuizen en zorginstellingen voedselverspilling tegen te gaan. De tool helpt de voedselkosten met 15 tot 22 procent terug te brengen.  

Dit blijkt uit een pilot bij zorgorganisaties en een ziekenhuis in verschillende regio’s in Nederland. The Food and Waste Scan is ontwikkeld door adviesbureau The FoodProfessor. Het systeem registreert eerst de productiegegevens van gerechten en helpt dan om per afdeling de derving vast te leggen.

 

Gerichte aanpak

 

Ziekenhuizen en zorginstellingen verspillen gemiddeld 30 tot 50 procent van het voedsel. De Scan biedt bedrijven beter inzicht in onderliggende oorzaken die hier het meest aan bijdragen. Dit maakt het mogelijk om het terugdringen van de verspilling gerichter aan te pakken.

 

Bewustzijn

 

Een bijkomend voordeel van minder verspilling is lagere afvalverwerkingskosten. Ook is het beter voor het milieu. De ontwikkelaars hopen bovendien dat het gebruik van de tool het imago van de instellingen verbetert en het bewustzijn van management en medewerkers vergroot.

Voor het gebruiken van de webapplicatie brengt the FoodProfessor jaarlijks licentiekosten in rekening. Naar verwachting ligt de terugverdientijd tussen één en drie maanden.

Bron: The FoodProfessor | Foto: Subhamoy Pal, via Flickr