07-01-2015 14:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Drinkwater uit poep. Voormalige Microsoft-topman Bill Gates heeft met een glas vers teruggewonnen water laten zien dat het veilig is.

De Bill & Melinda Gates Foundation werkt met verschillende projecten aan de verbetering van sanitaire voorzieningen en de beschikbaarheid van schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. De Omniprocessor van de Amerikaanse start-up Janicki Bioenergy biedt één van die oplossingen.

De Omniprocessor zet menselijke afval om in elektriciteit en drinkwater. De machine droogt en verbrandt de poep, waarbij met stoom elektriciteit wordt opgewekt. Het vocht dat uit de uitwerpselen vrijkomt, is na filtering direct drinkbaar.

Veilig

Om te bewijzen dat het lekker en veilig is, namen Bill Gates en CEO Peter Janicki zelf een glaasje water vers uit de processor. "Menselijke poep ligt op de lopende band en enkele minuten later heb ik een glas drinkwater in mijn handen", schreef Bill Gates op zijn blog. "Het smaakt even goed als water uit een flesje. Ik zou het elke dag drinken. Het is veilig.”

In Senegal loopt inmiddels een proef met de Omniprocessor.

Bekijk het filmpje:

 Bron: GatesNotes | Foto: GatesNotes