10-02-2015 08:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Instituut en de Technische Universiteit van Berlijn hebben een synthetisch proefdier ontwikkeld, dat kan dienen als alternatief voor echte proefdieren.

Het gaat om een mini-organisme in een chip, waarmee stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam op een realistische manier kunnen worden geanalyseerd. In deze ‘lab-on-a-chip’ zijn menselijke cellen van verschillende organen geïmplementeerd, met een schaal van 1.100.000 ten opzichte van het menselijk lichaam.

 

Simulatie

 

“De onderzoekers verkregen de cellen uit gedoneerd bloed, dat voor onderzoeksdoeleinden beschikbaar werd gesteld", legt Dr. Frank Sonntag van het Fraunhofer Instituut uit. "De ‘mini-organen’ op de chip zijn via kanaaltjes met elkaar verbonden, waardoor de menselijke bloedsomloop kan worden gestimuleerd.”

De onderzoekers zijn in staat de exacte configuratie van de chip te veranderen en de effecten van medicatie nauwkeurig te meten. Bovendien kunnen ze met de chip personen van verschillend geslacht en gewicht simuleren.

 

Geneesmiddelen

 

De chip maakt het mogelijk om de actieve ingrediënten van nieuwe geneesmiddelen te testen. De onderzoekers zien ook mogelijkheden voor cometica, bijvoorbeeld voor het testen van huidvriendelijkheid. Sonntag ziet een andere potentiële toepassing voor het synthetische proefdier in het nieronderzoek: “Endotheelcellen, die een belangrijke rol spelen bij bijna elke nierziekte, werken alleen als er sprake is van een stroom. Bij het onderzoeken van deze cellen levert dat gegeven vaak problemen op. Onze chip kan hier uitkomst bieden.”

Het synthetische mini-organisme is bekroond met de Animal Safety Research Prize 2014.

Bron: Fraunhofer Instituut | Foto: Fraunhofer Instituut (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)