11-02-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

De INFINITY-technologie van het Eindhovense EmulTech stelt farmaceutische bedrijven in staat nauwkeurig ingekapselde medicijnbolletjes te maken. Dit leidt tot minder productieverlies. 

Tegenwoordig geschiedt het inkapselen van medicijnen nog door olie, met daarin opgelost de actieve stof, te mengen met water. Hierbij ontstaan druppels in de vorm van kleine bolletjes. Deze druppels zijn echter niet allemaal even groot en bevatten dus verschillende hoeveelheden van de actieve stof. Om die reden filteren fabrikanten de te grote en te kleine bolletjes eruit. Dat geeft een productieverlies van ongeveer 40 procent van de productie.

 

De technologie

 

Volgens EmulTech is dat verlies bij de Infinity slechts 1 procent. Dit apparaat, bedacht aan de TU Eindhoven en uitgewerkt door Robin de Bruijn van EmulTech, maakt bolletjes met dunne kanaaltjes die elkaar kruisen. Het ene kanaaltje bevat olie met de opgeloste actieve stof, het andere kanaaltje bevat water, dat kleine druppeltjes olie afknijpt. Deze harden daarna uit tot bolletjes.

De producent kan zelf de grootte instellen, met de keuze voor groottes van 1 micrometer tot 1 millimeter. De bolletjes kunnen zo gemaakt dat ze hun stof afgeven na een bepaalde tijd, of bij een bepaalde temperatuur of zuurgraad. Hierdoor kunnen ze het medicijn precies op de juiste plaats afgeven.

 

Toepassing

 

Een voorbeeld van een mogelijke toepassing is de astma-respirator. Wanneer de medicatiedeeltjes te klein zijn, schieten ze te ver door in de longen. Als ze te groot zijn, blijven ze in de keel hangen. Het is hierbij dus van belang dat alle deeltjes precies de juiste grootte hebben.

Bron: EmulTech | Foto's: EmulTech (cropped by DuurzaamBedrijfsleven) en Dave Kennard, www.freeimages.com, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)