13-02-2015 11:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse start-up Cyrcadia Health heeft een ‘slimme’ bh ontwikkeld die een tumor in de borstklier vroegtijdig kan detecteren. De start-up wil een alternatief bieden voor het pijnlijke mammogram.

De iTbra, zoals de bh door Cyrcadia Health is genoemd, bevat een netwerk van sensoren die de temperatuur in de borstklieren meet. Afwijkingen kunnen wijzen op de groei van een tumor.

De bh is aangesloten op een app. Met behulp van een algoritme laat die app die veranderingen in het weefsel zien. Volgens het bedrijf detecteert de bh die afwijkingen in een eerder stadium dan een mammogram.

Vrouwen kunnen zich alleen in het ziekenhuis laten controleren op borstkanker. Een mammogram is pijnlijk en de controle is slechts één keer per jaar. Vaker kan meestal niet door het gebruik van röntgenstraling.

 

Alternatief

 

De iTbra bevindt zich nog in het stadium van prototype. CEO Rob Royea van Cyrcadia Health hoopt dat de bh in 2016 in de Verenigde Staten is goedgekeurd door de de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA. Artsen mogen de bh dan als alternatief aanbieden voor een mammogram. Uiteindelijk is het de bedoeling dat vrouwen de iTbra gewoon in de winkel kunnen kopen. Volgens de ontwikkelaars kunnen vrouwen de bh zelfs maandelijks gebruiken voor een routinecontrole.

De nieuwe bh is comfortabeler, maar geeft net als een mammogram geen uitsluitsel over de aard van de tumor. Om te bepalen of die goed- of kwaadaardig is, is aanvullend onderzoek nodig.

Cisco Systems heeft een documentaire over de iTbra gemaakt. De film wordt in maart dit jaar vertoond op het South by South West filmfestival in Austin, Texas.

Bron: Cyrcadia Health | Foto: Cyrcadia Health (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)