16-02-2015 08:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een innovatieve smartphone-dongel test in 15 minuten of iemand besmet is met hiv of syfilis. Het mini-lab zou dure laboratoriumtesten overbodig kunnen maken.

De bloedtester is ontwikkeld door een team van de Columbia University in New York. De dongel past in de koptelefooningang van een smartphone en is verbonden met een app die in 15 minuten de testresultaten laat zien. Volgens de ontwikkelaars is de test van laboratoriumkwaliteit.

De onderzoekers van de Columbia University willen de bloedtester in eerste instantie in ontwikkelingslanden op de markt brengen. In het ontwerp is rekening gehouden met een zo laag mogelijk stroomverbruik en minimale onderhoudskosten. De procedure wijst zichzelf. Tijdens een veldtest in Rwanda leerden artsen en gezondheidswerkers in 30 minuten hoe ze het apparaat moesten gebruiken.

Door de gestandaardiseerde koptelefoonuitgang bij iPhones en Android-toestellen werkt het mini-lab op elke smartphone. De productiekosten zijn niet hoger dan $ 34. Op termijn kijken de onderzoekers ook naar de marktinstructie in het westen.

Bron: Columbia University | Foto: Columbia University (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)