13-02-2015 12:00 | Door: Laura Fransen

Bij ziekenhuizen die de effecten van hun MVO-beleid meten, is de werking ervan duidelijk. Duurzaamheid staat vaker op de agenda, maar een overkoepelend beleid ontbreekt. 

Dat stelt ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in de MVO Monitor Ziekenhuizen 2014. In 2011 stond duurzaamheid nog op geen enkele bestuursagenda. In 2014 blijkt het onderwerp zeer actueel. Vijf van de twaalf ziekenhuizen hebben zelfs een MVO-bestuurslid aangewezen.

 

Meten loont

 

Een aantal Nederlandse ziekenhuizen boekte significante resultaten. Het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum nam een aantal energiebesparende maatregelen die € 300.000 kostten. Met flinke positieve resultaten. De maatregelen verminderden de energiekosten voor het ziekenhuis per jaar met € 950.000.

Ook het Reinier de Graaf ziekenhuis is op meerdere locaties bezig met energiebesparing. “Onze milieucoordinator ontdekte onlangs dat ’s nachts ongeveer 2500 computers, monitoren en apparaten ‘voor niets’ aanstaan”, zegt het ziekenhuis in het rapport van Royal HaskoningDHV.

 

Strategie

 

Toch constateert het rapport een gebrek aan een overkoepelende strategie. Binnen ieder ziekenhuis lopen meerdere duurzaamheidsprojecten. De ziekenhuizen zien zich zonder uitzondering als 'een maatschappelijke organisatie met een verantwoordelijkheid jegens hun omgeving en toekomstige generaties'.

Om transparantie te vergroten en het MVO-beleid meetbaar te maken, adviseert RoyalHaskoningDHV de ziekenhuizen gebruik te maken van de richtlijnen van het Global Reporting Initiative voor duurzaamheidsverslaglegging. Die maakt voor alle partijen duidelijk waar nog winst valt te behalen.

De MVO Monitor is een jaarlijks terugkerend onderzoek van RoyalHaskoningDHV. Het bedrijf evalueert de vorderingen op het gebied van MVO en duurzaamheid in de Nederlandse ziekenhuizen.

Bron: Skipr, Royal HaskoningDHV | Foto: Daveynin, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)