16-02-2015 11:45 | Door: Laura Fransen

De zorgsector kan jaarlijks tot € 100 mln aan medicijnkosten besparen zonder dat de patiëntenzorg er onder leidt. Een gepersonaliseerde dosering en efficiënte planning zijn van belang.  

Dit is gebleken uit een anderhalf jaar durend onderzoek van de Sint Maartenskliniek in Ubbergen. Het onderzoek vergeleek 180 reumapatiënten verdeeld in twee groepen. Bij een groep bouwden artsen de dosering langzaam af. De andere groep ging door met de reguliere behandeling. De behandelingskosten van patiënten in de afbouwgroep lag gedurende de onderzoeksperiode € 9.000 lager.

Voor 43 procent van de patiënten bleek een lagere dosering voldoende. Twintig procent bleek zelfs helemaal geen medicijnen nodig te hebben.

Planning

De kliniek onderzocht ook een efficiëntere toepassing van medicijnen in injectieflacons, schrijft het Financieele Dagblad. De inhoud van de flacons ligt vast, terwijl niet iedere patiënt dezelfde dosering ontvangt. Hierdoor blijven restjes over. Door de behandeling van een aantal patiënten tegelijk te plannen, kunnen ook de restjes direct gebruikt worden. Dit zou een jaarlijkse kostenbesparing van 15 procent per patiënt opleveren.

Volgens de Sint Maartenskliniek is dit de eerste keer dat een afbouw-onderzoek op deze manier is uitgevoerd. De volgende stap is om dezelfde resultaten toe te passen in de routinezorg. Volgens de kliniek zou een landelijke toepassing kunnen leiden tot een besparing van € 50 tot € 100 mln.

Ook op andere gebieden streeft de Sint Maartenskliniek ernaar om verspilling tegen te gaan. Zo ligt de voedselverspilling in de kliniek op slechts 1 tot 3 procent.

Bron: Sint Maartenskliniek, Het Financieele Dagblad | Foto: Frédérique Voisin-Demery via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)