03-03-2015 11:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De zorg maakt nog weinig gebruik van 3D-printen. Maar daar lijkt verandering in te komen. 3D-technologie in de zorg bespaart op de kosten.

In tegenstelling tot andere bedrijfstakken als de ruimtevaart- of auto-industrie, staat 3D-technologie in de zorg nog in de kinderschoenen. Er lijkt langzaam een omslag op gang te komen. De technologie is niet meer alleen geschikt voor levensreddende operaties. Chirurgen ontdekken dat 3D-printen de operatietijd vermindert, leidt tot minder complicaties, en dat patiënten beter herstellen. Dit kan veel geld besparen in de zorg.

Chirurgen maken bijvoorbeeld modellen van het zieke orgaan van een patiënt. Een CT-scan brengt het lichaam van de patiënt in kaart, en een 3D-printer maakt een model van het probleemgebied. Daarmee kunnen doktoren precies zien wat ze bij de operatie aantreffen. Een ingreep is zo veel beter te plannen. De printers kunnen zelfs de chirurgische instrumenten namaken die bij een operatie nodig zijn.

 

Protheses

 

Professionele 3D-printers kunnen specifieke texturen namaken. Chirurgen kunnen hun patiënten helpen met 3D-geprint organen, bloedvaten en botten. Protheses zijn enorm verbeterd met de komst van 3D-printers. Ze worden op maat gemaakt, en zijn veel goedkoper. Er zijn bedrijven zoals e-Nable, die bezitters van een 3D-printer in contact brengen met mensen die een prothese nodig hebben. Hierdoor hoeven ze vaak alleen de materiaalkosten te betalen.

3D-geprinte protheses besparen ook kosten voor kinderen en jongeren. Specialisten hebben minder tijd nodig voor het ontwerpen en maken ervan. Kinderen in de groei hebben vaak nieuwe protheses nodig. Soms is een medisch hulpmiddel al na enkele maanden te klein. Met een 3D-printer ligt er in 24 uur een nieuwe.

 

Botbreuken

 

Zelfs relatief eenvoudige ingrepen als het zetten van gips, maakt de 3D-printer efficiënter. Daarmee besparen de ziekenhuizen op behandeltijd en kosten. Op maat gemaakt 3D-gips  is gemakkelijk op en af te zetten. Specialisten hebben minder tijd nodig voor het behandelen van botbreuken.

Specialisten verwachten dat 3D-printen die zorg niet alleen efficiënter en goedkoper maakt. De technologie gaat niet koste van de zorg voor de patiënt, maar verbetert die juist.

Bronnen: Yahoo News |Foto: Creative Tools via Flicker, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)