03-03-2015 14:30 | Door: Laura Fransen

Het Rotterdamse Sint Franciscus Gasthuis investeert in milieuvriendelijke afvalverwerking. Met een systeem van vermalers en een eigen zuiveringsinstallatie bespaart het ziekenhuis bovendien kosten.

Deze zomer neemt het Sint Franciscus Gasthuis als eerste ziekenhuis in Rotterdam het Pharmafilter-systeem in gebruik. Het systeem bestaat uit zogenoemde Tonto-vermalers, die zijn aangesloten op de interne ziekenhuisriolering. De riolering komt uit bij een zuiveringsinstallatie op het ziekenhuisterrein.

De vermalers verwerken bijna elk type afval, van voedselresten tot biologisch afbreekbare po's. De zuiveringsinstallatie ontsmet en vergist het vermalen afval. De biobrandstof die dit proces oplevert, kan het ziekenhuis gebruiken in verschillende technische installaties. Het systeem zuivert ook het afvalwater. Ook van medicijnresten.

Besparing

Het afvoeren van ziekenhuisafval via de interne riolering verbetert de veiligheid en hygiëne van medewerkers en patiënten. Medisch personeel en schoonmakers hoeven niet langer met vuilniszakken en containers door het ziekenhuis te lopen. Iedere afdeling krijgt zijn eigen vermaler.

Uit een evaluatie van het systeem in het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft bleek al dat de besparingen fors kunnen oplopen. Het systeem verminderde het totale afvalvolume met 20 tot 50 procent. Met een reductie van de afvallogistiek- en verwerkingskosten tot gevolg. Ook bespaarde het ziekenhuis 99,9 procent op afvalwaterheffing. Tot 40 procent van het gezuiverde water bleek bovendien herbruikbaar.

Naast het Reinier de Graaf maakt ook zorginstelling ZorgSaam gebruik van het Pharmafilter-systeem. Het Sint Franciscus Gasthuis is het derde Nederlandse ziekenhuis dat ermee aan de slag gaat.

 

Bron: Skipr, Pharmafilter, Reinier de Graaf | Foto: Stephen Witherden, via Wikimedia Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)