10-03-2015 19:30 | Door: Willemien Groot

Een nieuwe supersnelle, kleine camera kan de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten aanzienlijk verbeteren. De camera is ontwikkeld door een team van het Erasmus Medisch Centrum.

De micro-camera wordt met een buisje ingebracht in het lichaam. Het apparaat maakt tot 5000 opnamen per seconde en draait razendsnel in de rondte. Volgens de onderzoekers van het Erasmus MC is het de snelste camera ter wereld. Dat meldt de NOS op zijn website.

Het apparaat is ontworpen door Tiansi Wang, die dinsdag op het onderzoek promoveert. De camera is in staat in de tijd tussen twee hartslagen een volledig beeld te maken. Lasers en ronddraaiende spiegeltjes zorgen ervoor dat de opnamen haarscherp zijn.

Efficiënter

Huidige camera's maken tot 200 opnamen per seconde. Dat wil zeggen dat artsen tenminste vijf hartslagen moeten wachten tot ze een complete scan hebben. Bovendien zijn de opnamen minder scherp. Dat kan invloed hebben op de beslissing van een arts om te opereren.

Per jaar belanden ongeveer 57.000 mensen bij een arts met aderverkalking. Ongeveer 80 procent krijgt een katheteroperatie. Ruim 5.000 patiënten hebben binnen een jaar opnieuw dezelfde klachten. Volgens Van der Steen kan dat aantal met de nieuwe techniek omlaag.

Hij verwacht ook dat artsen eerder besluiten om geen openhartoperatie uit te voeren. Die is gevaarlijker en veel duurder. De snelle camera is over twee tot drie jaar geschikt voor toepassing bij mensen.

Bron: NOS | Foto: Rick Kimpel, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)