17-03-2015 11:10 | Door: Laura Fransen

Een internationaal onderzoeksteam van de University of Leicester meet de hartslag van de planeet. De onderzoekers volgen de verandering van het klimaat met een diagnosetechniek voor hartziekten.

Volgens de onderzoekers meet de methode letterlijk de ‘hartslag van de planeet’. Professor Heiko Balzter van de University of Leicester leidde het onderzoek. Hij kwam met het idee om de medische diagnosetechniek toe te passen tijdens klimaatonderzoek. “De techniek is veel gebruikt bij het diagnosticeren van hartziekten, vanwege de mogelijkheid om onregelmatigheden te herkennen”.

De zogenaamde multi-scale entropy analysis-methode is afkomstig uit de statistiek. De onderzoeksresultaten toonden verborgen patronen van klimaatverandering in Europa die eerdere analyses over het hoofd zagen. Het onderzoek liet zien dat temperatuurveranderingen in de afgelopen vijftig jaar minder regelmatig zijn dan in eeuw daarvoor.

De onvoorspelbaarheid van die veranderingen wijzen er volgens de onderzoekers op dat complexe externe factoren de Europese temperaturen beïnvloeden. De methode biedt een nieuwe mogelijkheid om de menselijke invloed op het klimaat te onderzoeken.

Bron: Edie, University of Leicester | Foto: Justin Taylor, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)