06-09-2012 09:00 | Door: Lotte Gerritsen

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Duurzaambedrijfsleven.nl met de energie-experts van verschillende partijen. Vandaag vijf vragen aan René Leegte (VVD).

1.  Waarom gaat het in het verkiezingsprogramma van de VVD nergens over duurzaamheid?

“Daar ben ik het niet mee eens. De VVD is voor decentrale energieopwekking en wil weg van de CO2-economie. Wij gebruiken alleen niet de term duurzaamheid, dat vind ik een hol begrip dat mensen alleen gebruiken omdat het blij klinkt.”

De term duurzaamheid vind ik een hol begrip dat mensen alleen gebruiken omdat het blij klinkt.

2. Tijdens de afgelopen kabinetsperiode heeft de VVD echter weinig aan verduurzaming gedaan. Volgens het CPB zouden de doelstellingen van 14 procent hernieuwbare energie in 2020 niet behaald worden als op huidige voet wordt verdergegaan.

“Ik ben het niet eens met die uitkomsten van het Planbureau. Ik snap niet dat het kabinet-Rutte zo somber wordt ingeschat, een Paars kabinet zou nooit zo somber worden ingeschat. Wij stimuleren bijvoorbeeld innovaties op het gebied van hernieuwbare energie en ons ETS-programma is een spectaculair succes. De VVD heeft het beste beleid op het gebied van CO2-uitstoot van alle partijen en gaat de reductienorm van 20 procent in 2020 gewoon halen. Dat is een enorme prestatie.”

3. De VVD wil af van subsidies op hernieuwbare energie. Hoe willen jullie deze energie dan stimuleren?

“Door gebruik te maken van een soort veilingsysteem. Dan zal snel duidelijk worden welke techniek het meest effectief is.  Wat goed zal werken is zonne-energie, wind op land en biogas. Ook is er een potje om innovatie te stimuleren. Uiteindelijk moeten we weg van subsidies, maar we hebben wel een achterstand opgelopen van voorgaande kabinetten. Dat moeten we inhalen, al moeten we subsidies wel zo snel mogelijk afbouwen.”

Ik kan ook wel van alles roepen, maar de vraag is hoe je het gaat aanpakken.

4. In jullie verkiezingsprogramma staat ook dat het gebruik van kernenergie een goede oplossing is tijdens de energietransitie?

“Kernenergie is inderdaad een effectieve en schone vorm van energie. Er is zo veel uranium in de wereld en je hebt er maar heel weinig van nodig. Het is niet erg dat we deze brandstof uit het buitenland moeten halen. Dit kan namelijk ook in stabiele landen, zoals Australië. Dan heb ik er geen moeite mee dat wij daarvan afhankelijk zijn.”

5. Wat is de beste coalitie voor een duurzaam Nederland?

“Dat is een lastige vraag. Veel partijen roepen dat ze zo duurzaam zijn, maar komen met weinig concrete ideeën. Dan wil de VVD voorbeelden horen en dan staan ze met een mond vol tanden. Ik kan ook wel van alles roepen, maar de vraag is hoe je het gaat aanpakken. Het is dus lastig te zeggen in welke partij wij ons kunnen vinden. De VVD staat redelijk alleen in een nuchtere blik op de energierekening. Kijk bijvoorbeeld naar GroenLinks, hun maatregelen kosten gezinnen €2.000 per jaar. Dat kan gewoon niet!”