01-04-2015 19:31 | Door: Laura Fransen

De Singularity University uit Silicon Valley komt naar Nederland. De nieuwe vestiging van het technologisch innovatie-instituut in Eindhoven is de eerste buiten de Verenigde Staten.

De focus van de Nederlandse vestiging van de Amerikaanse Singularity University (SU) ligt bij technologische innovaties op het gebied van gezondheid, mobiliteit, water en agrifood. Nederlandse wetenschappers en bedrijven behoren in deze sectoren tot de wereldtop, stelt het persbericht van de gemeente Eindhoven.

De SU biedt naast studieprogramma’s een start-up accelerator. De Amerikaanse versie heeft al meer dan honderd start-ups opgeleverd. Zo kwam LivSpek daaruit voort. Dit Amerikaanse bedrijfje ontwikkelt een spectrometer waarmee bloedwaarden meetbaar zijn via het oog. Ook de Organ Preservation Alliance is opgezet met hulp van SU. De non-profit werkt aan technieken om het langdurig opslaan van organen mogelijk te maken. 

Naar verwachting opent de Singularity University – The Netherlands in november 2015 zijn deuren. Voor de komst van de SU werkte de gemeente Eindhoven samen met het Radboudumc, het ministerie van Economische Zaken, en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.

De Singularity University is in 2008 opgericht. Onder andere NASA, Google, Nokia en Cisco waren bij de oprichting betrokken. De werkwijze van het instituut is gebaseerd op het idee dat technologie de oplossing kan bieden voor mondiale problemen. SU streeft naar het onderzoeken en combineren van nieuwe technologieën zoals neurowetenschappen, robotica en biotechnologie. SU ondersteunt ondernemers, bedrijven, investeerders, NGO’s en overheden bij het ontwikkelen en toepassen van innovatieve technieken.

Bron: Medicalfacts, Gemeente Eindhoven | Foto: David Orban, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)