02-04-2015 13:00 | Door: Willemien Groot

In India begint een twee jaar durende proef voor energie-efficiënte ziekenhuizen. ICT speelt een sleutelrol in de pilot met het Japanse technologiebedrijf Hitachi.

Het Academisch Ziekenhuis All India Institute of Medical Sciences in New Delhi krijgt krijgt onder meer zonnepanelen en een eigen energieopslagsysteem. Daarnaast wordt de zorginstelling uitgerust met een uitgebreid monitoringsysteem, een eigen centrum voor data-analyse en moderne energie-efficiënte apparatuur. De pilot is een initiatief van de Indiase overheid en de New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) in Japan.

Energieverbruik

Volgens techbedrijf Hitachi vormen energiemanagementsystemen in combinatie met data-analyse de basis van energie-efficiënte zorg. Het energieverbruik in ziekenhuizen is traditioneel hoog. Verlichting, koeling en verwarming staan altijd aan. Net als ondersteunende apparatuur voor patiënten. Energiebesparende maatregelen mogen niet ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg.

India heeft ruim 1,2 miljard inwoners die door de toegenomen welvaart een steeds groter beroep doen op energieleveranciers. De nutsbedrijven kampen met de gevolgen van verouderde, inefficiënte elektriciteitscentrales. Dat leidt regelmatig tot stroomuitval. De meeste Indiase ziekenhuizen zijn daarom voorzien van noodaggregaten op diesel. Ook die zijn veelal verouderd en niet efficiënt.

De regering van de Indiase premier Narenda Modi heeft de verbetering van de gezondheidszorg tot een van de grootste prioriteiten gemaakt. Het proefproject bij AIIMS moet de ervaringen omzetten in nieuwe, landelijke standaarden voor duurzame ziekenhuizen in het land.

Bron: eHealth, Hitachi, AIIMS | Foto: All India Institute of Medical Sciences