03-04-2015 10:26 | Door: Laura Fransen

Twee Groningse ziekenhuizen bouwen samen een regionaal sterilisatiecentrum voor medische hulpmiddelen. Het centraliseren van het proces moet de kwaliteit en efficiëntie verhogen.

Het regionale sterilisatiecentrum SteriNoord komt in een nieuw gebouw, specifiek ingericht voor de sterilisatiewerkzaamheden. Het nieuwe centrum vervangt de eigen afdelingen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG).

Om het sterilisatieproces te optimaliseren, investeert SteriNood in innovatieve technieken en apparatuur. Er komt onder meer een volgsysteem dat precies bijhoudt waar de instrumenten zich in het sterilisatieproces bevinden. Ook levert SteriNoord straks compleet ingerichte trolleys met alle medische hulpmiddelen die nodig zijn voor een operatie. Gesteriliseerd en klaar voor gebruik.

Logistiek

Om de efficiëntie te verhogen, komt het nieuwe sterilisatiecentrum naast het Logistiek Centrum Eemspoort te liggen. Op die locatie werkt het UMCG al langer samen met het Groningse Martini Ziekenhuis voor de opslag en distributie van steriele en niet-steriele medische hulpmiddelen. Ook het OZG gaat de opslag gebruiken.

De bouw is een publiek-private samenwerking tussen het UMCG, de OZG en B. Braun Medical. Naar verwachting is de bouw van het nieuwe sterilisatiecentrum begin 2016 gereed. Het is de bedoeling dat ook andere ziekenhuizen in de regio SteriNoord gaan gebruiken als centrale steriliatie-afdeling. 

Bron: MedicalFacts, UMCG | Foto: Artur Bergman, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)