07-04-2015 12:47 | Door: Laura Fransen

Een elektrocardiogram afnemen zonder dure apparatuur aan te schaffen. Voor Nederlandse huisartsen is dit binnenkort mogelijk. Het Spaulding webECG biedt zorg in abonnementsvorm.

Het Spaulding webECG is ontwikkeld door het Amerikaanse commerciële onderzoeksinstituut Spaulding Clinical. Het bedrijf levert een volledige ECG-service in abonnementsvorm. Zorgprofessionals huren de benodigde apparatuur en betalen per ECG. Dit maakt het afnemen van hartfilmpjes ook voor kleine zorginstellingen bereikbaar. Zorginnovatiespecialist Devices4Care brengt het systeem dit voorjaar in Nederland op de markt. 

In de eerste instantie richt Devices4Care zich op huisartsenpraktijken. “Het voordeel van dit systeem is dat er geen investering nodig is in kostbare ECG-apparatuur”, zegt Pieter van Roon, oprichter van Devices4Care, in een persbericht. “De praktijken nemen een abonnement af voor een vooraf afgestemd aantal ECG’s en krijgen de apparatuur in bruikleen."  

Geruststellend

Het webECG maakt een volledig, nauwkeurig en betrouwbaar hartfilmpje. Van Roon verwacht dat het apparaat eerstelijnsartsen kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose. “Als een arts twijfels heeft over de klachten en de conditie van de patiënt, kan hij meteen een betrouwbaar en vaak geruststellend diagnostisch ECG maken”, zegt van Roon. Een bezoek aan het ziekenhuis is in veel gevallen niet meer nodig.

Het Spaulding webECG maakt gebruik van een datarecorder en een set reguliere ECG-elektroden. Tijdens het maken van het diagnostisch ECG zenden de elektroden gegevens naar de recorder. Na het uploaden van de data voert een beveiligde server de analyse uit. Het systeem stuurt binnen enkele minuten een uitgebreid rapport per email. 

Naast huisartsenpraktijken ziet Devices4Care ook mogelijkheden voor keuringsinstanties, verpleeg- en verzorgingsinstellingen, serviceflats en seniorencomplexen, militaire of particuliere ziekenhuizen, sportinstituten en wellnesslocaties.

Bron: MedicalFacts, Devices4Care | Foto: Devices4Care