09-04-2015 16:55 | Door: Willemien Groot

Twee instellingen in Friesland beginnen dit voorjaar met een een project voor duurzaam en gezond eten. De samenwerking moet leiden tot duurzamere inkoop en minder verspilling.

De stichting Diverzio, die zich inzet voor gezond en duurzaam eten en drinken, en de Antonius Zorggroep in Sneek lanceren samen het project ‘Duurzaam en gezond aan tafel’. 

Beide partijen werken samen in de duurzame inkoop van verse ingrediënten, slimmere inkoop en betere communicatie. Dat moet ertoe leiden dat patiënten meer plezier beleven aan de maaltijd en daardoor gezonder blijven. Ook gooien ze minder eten weg.

Maatwerk

Voor het Antonius Ziekenhuis in Sneek is een apart traject opgezet voor kankerpatiënten. Tijdens de behandeling verliezen ze vaak hun eetlust en hun smaak verandert. Speciale voeding moet gevaar voor ondervoeding voorkomen. Eerder onderzoek wees al uit dat patiënten baat hebben bij zachte en romige voedingsmiddelen zonder een uitgesproken smaak.

Diversio werkt in dertig verschillende Nederlandse zorginstellingen aan de verbetering van maaltijden bij de zorginstellingen. Behalve aandacht voor duurzame inkoop besteed de stichting ook aandacht aan het sociale aspect. In een van die projecten koken en eten vrijwilligers en thuiswonende ouderen samen. In de praktijk blijkt dat deelnemende ouderen de maaltijd beter waarderen.

Bron: Diverzio | Foto: star5112, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)