12-09-2012 11:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Noorse overheid steekt ruim €70 mln in compensaties voor energie-intensieve industrieën die lijden onder de Europese CO2-markt.

Dat kondigde minister-president Jens Stoltenberg dinsdag aan. “Met deze maatregel willen we voorkomen dat de Noorse industrie verhuist naar landen met minder strikte klimaatmaatregelen.”

Met de maatregel treedt Noorwegen in de voetsporen van de EU, waar nieuwe regelgeving in het emissiebeleid lidstaten de mogelijkheid biedt om grote energieverbruikers, zoals aluminium- of staalproducenten, te compenseren. De EU hoopt hiermee te bereiken dat de grote bedrijven niet buiten Europa gaan opereren door te hoog oplopende kosten.

Problematisch

“Dit toont alleen maar aan dat het Europese emissiesysteem problematisch is”, zegt Steffen Kalbekken, hoofd onderzoek aan het Center for International Climate and Environmental Research in Oslo. “De CO2-prijzen zijn te laag om de grote uitstoters te dwingen schoner te gaan werken, maar hoog genoeg om concurrentieproblemen te veroorzaken voor de industrie.”

Noorse bedrijven zijn echter blij met de maatregel. Zo ook aluminiumproducent Norsk Hydro. Door de compensatiemaatregel kan een fabriek in het Westen van het land open blijven.

Goede ontwikkeling

“Vanuit Europees perspectief is dit een goede ontwikkeling”, zegt Sanjeev Kumar, medewerker van de Brusselse non-profitorganisatie E3G, die zich richt op de duurzame energietransitie. “Het toont aan dat het ETS-systeem een serieuze impact heeft op de wetgeving van andere landen, zoals Noorwegen en Australië.” Australië gaf haar eigen uitstootbeleid eind augustus op om zich aan te sluiten bij het Europese systeem.

Minister-president Stoltenberg benadrukte nog dat de nieuwe compensatieregel geen invloed zal hebben op de Noorse duurzame energievoorziening.

Bron: Reuters

Foto: Dick Smit