21-04-2015 16:06 | Door: Laura Fransen

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een methode ontwikkeld om de kans op een herseninfarct te berekenen. De nieuwe methode kan onnodige operaties voorkomen.

De methode analyseert de hoeveelheid en het soort plaque in de halsslagader van een patiënt. Met behulp van MRI-beelden en biomechanische berekeningen kunnen de onderzoekers voorspellen welke plaque een bedreiging vormt.

“Veel plaques zijn ongevaarlijk, maar dat konden we tot nu toe niet meten”, zegt Ton van der Steen, hoofd Biomedische Technologie bij het Erasmus MC, in een persbericht. Volgens van der Steen leidt dit tot onnodige operaties die kosten en risico’s met zich mee brengen.

De nieuwe methode moet hier verandering in brengen. Volgens het Erasmus MC kan de berekening artsen helpen beslissen of een operatie aan een dichtgeslibde halsslagader nodig is. Als de plaque niet scheurt, is er vaak niets aan de hand. “De vernauwing zelf veroorzaakt vaak geen klachten”, zegt van der Steen.

Plaque bestaat uit vetten die zich ophopen tegen de wand van bloedvaten. Wanneer het buitenste membraan breekt, kan het losgekomen plaque een bloedprop vormen in de hersenen. Het gevolg is een herseninfarct.

De onderzoekers ontwikkelden de methode als onderdeel van het ParisK project van publiek-private onderzoekstinstelling CTMM

Bron: Erasmus MC, CTMM | Foto: Kristopher Radder US Navy, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)