21-04-2015 18:00 | Door: Laura Fransen

Een Amerikaans desinfectieapparaat biedt een oplossing voor bacterierijke tablets in de zorg. De ElectroClave reinigt effectief op lage temperatuur met weinig energieverbruik.

De ElectroClave is ontwikkeld door het Amerikaanse technologiebedrijf Seal Shield dat is gespecialiseerd in infectiebeheer in de zorg. Met het apparaat kunnen zorgprofessionals draagbare computerapparatuur, zoals tablets, effectief reinigen. Het desinfectie-apparaat maakt gebruik van UV-C LED-technologie. Daardoor verbruikt het minder energie en produceert het minder hitte dan reguliere desinfectiemethoden.

Voor de desinfectie van instrumenten maken veel ziekenhuizen gebruik van een autoclaaf. Daarin worden instrumenten en ook doeken met hete stoom onder hoge druk gesteriliseerd. Elektronische apparatuur zoals tablets en smartphones zijn niet bestand tegen de hitte. De moeilijk te reinigen apparatuur is daarmee een schadelijke bron van overdraagbare bacterien en virussen binnen een ziekenhuisomgeving.

Seal Shield ElectroClave

De ElectroClave biedt uitkomst. De UV-C straling doodt micro-organismen zonder stoom bij lage temperatuur, waardoor de methode ook geschikt is voor computerapparatuur. Volgens Seal Shield is dit het eerste UV-desinfectieapparaat ter wereld met deze eigenschappen.

De ElectroClave biedt ruimte aan acht toestellen tegelijk. Tijdens het desinfecteren kunnen de toestellen ook opladen en informatie synchroniseren via een beveiligde digitale omgeving. Door meerdere ElectroClaves aan elkaar te verbinden, ontstaat een grotere capaciteit. Seal Shield brengt het innovatieve apparaat eind 2015 op de Amerikaanse markt.

Voor de grotere schoonmaak is in 250 Amerikaanse ziekenhuizen en zorginstellingen de zorgrobot actief. Ook deze zet UV-licht in tegen ziekteverwekkers. De robot van Xenex maakt een ziekenhuiskamer vrijwel geheel bacterievrij in 15 minuten.

Bron: Seal Shield | Foto: Seal Shield & Daniel Lobo, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)