22-04-2015 12:02 | Door: Laura Fransen

Een Zweedse innovatie verduurzaamt operaties op de urologie-afdeling. De Endo P-spoelpomp verkort de operatietijd tot 30 procent. Ook is minder spoelvloeistof nodig.  

De Endo P-spoelpomp is ontwikkeld door het Zweedse Bonvisi, een bedrijf gespecialiseerd in technologie voor de operatiekamer. Dankzij de pomp kunnen artsen tijdens urologische operaties de druk en hoeveelheid spoelvloeistof nauwkeurig instellen en aanpassen. Een lagere, constante druk vermindert bloedingen en verbetert het zicht. Dit resulteert volgens Bonvisi in veiligere en snellere operaties. De nauwkeurige regulatie vermindert bovendien de hoeveelheid benodigde spoelvloeistof.

Eerste testresultaten tonen aan dat het gebruik van de Endo P-spoelpomp de operatietijd met 30 procent kan inkorten. Dit maakt het mogelijk meer patiënten op een dag te behandelen en zo wachtlijsten te verkorten.

Uniek 

Volgens Bonvisi is de pomp uniek in de manier waarop het de stroom van spoelvloeistof reguleert tijdens operaties. Bij reguliere methoden stroomt de steriele vloeistof continu naar het operatiegebied. De stroom is aan te passen door de zak met vloeistof hoger of lager te plaatsen. Dit resulteert in wisselende druk. Een plotselinge toename van spoelvloeistof kan leiden tot complicaties als die in de bloedbaan terechtkomt.

Bonvisi brengt de Endo P deze zomer op de markt in Europa. Het bedrijf hoopt eind 2015 ook toestemming te hebben voor de marktintroductie in de Verenigde Staten. 

Bron: Bonvisi | Foto: CMRF Crumlin, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)