24-04-2015 14:04 | Door: Laura Fransen

Het Nederlandse bedrijf Micreos ontwikkelt een alternatief voor antibiotica. Staphefekt doodt ziekenhuisbacterie MRSA zonder kans op resistentie.

Volgens biotechnologiebedrijf Micreos is Staphefekt ’s werelds eerste bacteriebestrijdende enzym geschikt voor menselijk gebruik. Het enzym is in staat bacteriën te doden door de structuur van de celwand af te breken. Uniek is dat Staphefekt zich enkel richt op de schadelijke bacteriën, terwijl het de gezonde in tact laat. Ook stammen die resistent zijn tegen reguliere antibiotica zijn met Staphefekt te bestrijden.

Micreos-CEO Mark Offerhaus sprak over de mogelijk grootschalige toepassing van Staphefekt in de zorgsector tijdens het Royal Society of Medicine Medical Innovations Programme in Londen. Jaarlijks overlijden 50.000 mensen in Europa en de Verenigde Staten aan de gevolgen van antibiotica-resistentie. De kosten voor de zorgsector lopen op tot £ 14 mrd (€ 19,6 mrd). Met Staphefekt hoopt Micreos een alternatief te bieden voor antibiotica, om zo te voorkomen dat alledaagse infecties en ziekten in de toekomst onbehandelbaar zijn.

Onderzoek

In Nederland en Duitsland verkoopt het bedrijf al sinds 2012 crèmes en gels met een Staphefekt-component voor de bestrijding van huidaandoeningen zoals eczeem. Eind 2014 presenteerde Micreos een nieuwe versie, specifiek gericht op het doden van de Staphylococcus aureus-bacteriestam waar MRSA onder valt. Om verdere ontwikkeling te versnellen, stelt Micreos de eerste versie gratis beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden.

De resistente MRSA-bacterie is een grote kostenpost voor de zorgsector. Ziekenhuizen doen er alles aan de bacterie buiten de deur te houden. Onlangs presenteerde het Amerikaanse bedrijf Xenex Disinfection Services een nieuwe schoonmaakrobot die de bacterie bestrijdt met UV-licht. 

Bron: Micreos, Staphefekt | Foto: NIAID, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)