28-04-2015 15:44 | Door: Laura Fransen

Philips en Allianz ontwikkelen een medicijnvrije manier om rugklachten te bestrijden. Blauw licht, een smartphone en persoonlijk advies moeten samen de rugpijn verlichten.

Philips introduceerde het nieuwe concept tijdens de IFA 2015 Global Press Conference in Malta. Het Nederlandse technologiebedrijf ontwikkelt een smartphone app ter ondersteuning van medicijnvrije rugpijnbestrijding. De app werkt samen met Philips’ Blue Touch Pain Relief Patch, een draagbare band die blauw LED-licht uitstraalt. Het blauwe licht zou de productie van stikstofmonoxide bevorderen. Dat verbetert de bloedsomloop en verlicht pijnklachten.

De wearable is al langer op de markt. De nieuwe smartphone app en een samenwerking met de Duitse verzekeringsmaatschappij Allianz moet het correcte gebruik verbeteren. Volgens Philips heeft de wearable de potentie om rugklachten compleet weg te nemen, maar alleen bij de juiste behandelwijze.

Wetenschappelijk onderbouwd

Gebruikers bevestigen de band rond hun bovenlichaam met het LED-licht op de plek waar de pijnklachten zich bevinden. Het licht is via de app in- of uit te schakelen. De app registreert wanneer en hoevaak de gebruiker de wearable aanzet en hoe effectief de pijnbestrijding is. Daarnaast stelt de app gebruikers in verbinding met een expert van Allianz die advies kan geven aan de hand van de verzamelde gegevens.

Volgens Philips is de werking van blauw LED-licht als pijnbestrijding wetenschappelijk onderbouwd. Het gebruik van blauw licht en de studie waarop Philips de claim baseert, zijn echter niet zonder kritiek. Zo is de studie niet gepubliceerd en zouden de resultaten minder significant zijn dan Philips claimt.

Philips begeeft zich meer en meer in de zorgsector met technologische innovaties. Zo introduceerde het bedrijf onlangs een draagbaar echografiesysteem voor huisartsen. Het Philips CareSage-systeem verbetert ouderenzorg door medische aandoeningen te voorspellen voordat ze er zijn. 

Bron: 9to5Google, AVHub, Quackometer | Foto: Adam Greig, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)