30-04-2015 06:53 | Door: Laura Fransen

Onderzoekers van het UMC Utrecht repareren beschadigde gewrichten met hydrogels en een 3D-printer. De nieuwe methode maakt het mogelijk grotere delen van gewrichten te herstellen.

Het is voor het eerst dat hydrogel succesvol kan worden ingezet bij gewrichtsreparaties. De onderzoekers versterkten de gel met een netwerk van microvezels. Dit gebeurt met behulp van een 3D-printer en een smeltspintechniek, waarbij materiaal omgesmolten wordt tot printbare stof. De microvezelcoating maakt de hydrogel tot 54 keer zo sterk.

Tijdens eerdere onderzoeken voldeden hydrogels niet aan de mechanische en biologische eisen voor gebruik in het menselijk lichaam. De gel bestaat uit een netwerk van polymeren die veel vocht kunnen vasthouden. Het materiaal is onder andere te vinden in contactlenzen, pudding en winegums.

UMC Utrecht 3D

Eigenschappen

De eigenschappen van het nieuwe materiaal zijn vergelijkbaar met die van gewrichtskraakbeen. “Onze verstevigde hydrogels zijn steviger en elastischer dan de meeste celdragers”, zegt dr. Jos Malda, universitair hoofddocent bij het UMC Utrecht, in een persbericht. “Hiermee zijn op termijn wellicht grotere delen van een gewricht, zoals in de knie of de heup, te repareren dan met de huidige technieken.”

De methode is ontwikkeld door een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het UMC Utrecht. De resultaten zijn gepubliceerd in het internationale wetenschapstijdschrift Nature Communications. In november 2015 organiseren de Utrechtse onderzoekers het internationale congres Biofabrication 2015. Tijdens het congres komen de nieuwste innovaties binnen het vakgebied van 3D-bioprinten aan bod. 

Bron: UMC Utrecht | Foto: RaphaelStrada, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)