30-04-2015 11:09 | Door: Laura Fransen

Nanotechnologen aan de Universiteit Twente brengen levende implantaten een stap dichterbij. Bloedvatherstellende stents en plaatselijke medicijnafgave behoren tot de mogelijkheden.

De wetenschappers zijn erin geslaagd bacteriën uit het menselijk lichaam zodanig aan te passen dat ze te verwerken zijn in niet-lichaamseigen materialen. De onderzoekers wisten het DNA van de bacterie E-coli zo aan te passen, dat een pompoenvorming molecuul zich op het celmembraan kan hechten. Andere natuurlijke bouwstenen kunnen zich op hun beurt weer aan dit molecuul verbinden, waardoor een soort natuurlijk klittenband ontstaat.

Nanotechnologie UTKlittenband

Het klittenband-effect maakt het mogelijk de menselijke bacterie te verbinden met andere materialen. Als voorbeeld noemen de onderzoekers de mogelijkheid om stents uit te rusten met bacteriën waaraan bloedvatwandcellen zich kunnen hechten. De groei van de lichaamseigen cellen zou de kans op littekenweefsel rondom de stent kunnen verminderen, waardoor minder complicaties optreden.

Ook implantaten die plaatselijk en gericht medicijnen afgeven in het lichaam behoren tot de toekomstige mogelijkheden. Gezonde bacteriën zouden dankzij de nieuwe techniek op implantaten in het lichaam kunnen groeien, waardoor een soort interne medicijnfabriek ontstaat.

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de leerstoel Molecular Nanofabrication van de Universiteit Twente. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad ACS Nano.

Bron: Universiteit Twente | Foto: MilitaryHealth, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)