01-05-2015 07:57 | Door: Laura Fransen

Een klein, handzaam zelfdiagnose-apparaat van techbedrijf Scanadu haalt wereldwijd miljoenen op. Het bedrijf sloot de meest recente investeringsronde af met $ 35 mln.

Scanadu ontwikkelt e-health apparatuur om de diagnostische kracht van ziekenhuizen over te brengen naar smartphones. Een van de nieuwste ontwikkelingen is de Scout, een draadloos apparaat ter grootte van een handpalm. Gebruikers houden het apparaat tegen hun slaap. Binnen een paar seconden leest de Scout nauwkeurig medische waarden af, zoals bloeddruk, zuurstofniveaus, hartslag en temperatuur. De gegevens worden verstuurd naar de smartphone van de gebruiker.

Scanadu Scout zelfdiagnose

Er is veel interesse in de zelfdiagnose-apparatuur. De nieuwste investeringsronde brengt het totaalbedrag dat Scanadu sinds de oprichting in 2011 heeft opgehaald op $ 49,7 miljoen. Eerder bracht een crowdfundingcampagne voor de Scout $ 1,6 mln op, ruim 1.600 procent van het streefbedrag. 8.500 mensen kochten een testexemplaar voor $ 199. Eind deze maand ontvangen de laatste investeerders het apparaat thuis.  

Kosten besparen

Volgens de Belgische oprichter van Scanadu, Walter de Brouwer, kunnen innovatieve diagnosetechnieken de zorgsector veel kosten besparen. Patiënten zijn in staat zelf betrouwbare medische informatie te vergaren en deze te delen met zorgprofessionals. Onderzoeken die voorheen bij de huisarts of in het ziekenhuis plaatsvonden, doet de patiënt nu zelf thuis.

Scanadu ontwikkelt de e-healthproducten vanuit het NASA-onderzoekscentrum in Silicon Valley, Californië. Het bedrijf heeft nog geen toestemming van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor de commerciële marktintroductie van de Scout. De nieuwste investering moet het bedrijf onder andere helpen aan alle strengen eisen te voldoen. 

Bron: Scanadu | Foto: Morgan, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)