01-05-2015 18:09 | Door: Willemien Groot

Patiënten die wachten op een operatie, hebben baat bij chats en sms'jes. Zelfs een berichtje van een vreemde leidt tot minder behoefte aan pijnbestrijding achteraf.

Dat blijkt uit een onderzoek aan de Cornell University en het LaSalle ziekenhuis in Montreal, Canada. Het team onderzocht een groep van 98 patiënten die onder plaatselijke verdoving een relatief eenvoudige ingreep moesten ondergaan. Voorafgaand aan de toediening van de verdoving en tijdens de operatie mocht een aantal patiënten sms'en, een andere groep speelde spelletjes op een mobiele telefoon, en de laatste groep kreeg niets te doen.

Volgens onderzoeksleider Jamie Guillory bleek de groep die mocht sms'en met een familielid, een vriend of zelfs een vreemde de operatie het beste te doorstaan. De patiënten hadden veel minder behoefte aan pijnbestrijding na afloop dan de groep die niets te doen had. Sms'en bleek ook aantoonbaar effectiever dan gamen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Pain Medicine.

Opvallend genoeg bleek chatten met een volslagen vreemde effectiever dan met een bekende. De onderzoekers vermoeden dat sms'jes met onbekenden positiever verlopen. Een patiënt zal tegen een onbekende minder makkelijk praten over angst en pijn en zich beperken tot luchtige gesprekken.

Guillory noemt het onderzoeksresultaat een belangrijke ontdekking, omdat de fysieke aanwezigheid van andere mensen dan artsen tijdens de meeste operaties niet mogelijk is.

Lagere hoeveelheden pijnbestrijders na een operatie bevorderen niet alleen het herstel van de patiënt, maar zijn voor ziekenhuizen ook goedkoper. Het LaSalle-ziekenhuis in Montreal onderzoekt op meerdere terreinen hoe mobiele telefoons de patiëntenzorg kunnen verbeteren.

Bron: Pain Medicine, Cornell University | Foto: Senado Federal, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)