06-05-2015 11:00 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe techniek monitort draadloos vitale functies van meerdere mensen tegelijk. Dankzij radiogolven is het niet langer nodig patiënten fysiek op elektronica aan te sluiten.

De techniek is ontwikkeld door onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology. Het apparaat, Vital-Radio, kan de ademhaling en hartslag van verschillende personen meten tot op acht meter afstand. De onderzoekers zien vooral mogelijkheden voor toepassing in huizen en ziekenhuiskamers. Om grotere ruimtes te dekken, kunnen meerdere apparaten worden geplaatst.

Vital-Radio onderscheidt zich van bestaande draadloze meetapparatuur door het gebruik van radiogolven en een speciaal ontwikkeld algoritme. Deze combinatie laat Vital-Radio vitale functies meten en nauwkeurig analyseren. Daarbij maakt het niet uit of de persoon stilzit, beweegt of slaapt. Om onderscheid te maken tussen verschillende personen, maakt Vital-Radio gebruik van lokaliseringstechniek. Het apparaat stelt de afstand vast tussen zichzelf en bewegende objecten, en bepaalt zo welke gegevens bij welke persoon horen.

De onderzoekers verwachten dat de technologie een grote impact kan hebben op het gezondheidsbewustzijn van de gebruiker en de gezondheidszorg als geheel. Met de Vital-Radio kunnen mensen thuis moeiteloos medische gegevens verzamelen en zo hun eigen gezondheid in de gaten houden. In ziekenhuizen kunnen artsen meerdere patiënten monitoren met één apparaat, zonder hen aan te sluiten op elektronica. Volgens de ontwikkelaars zou wijdverspreid gebruik van de Vital-Radio bovendien leiden tot een waardevolle informatiedatabase voor medisch onderzoek.

Bron: MIT | Foto: Thirteen of Clubs, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)