10-05-2015 09:04 | Door: Laura Fransen

Een opzetstuk voor de iPhone kan oogartsen veel geld besparen. hEyeway maakt de aanschaf van dure camera-apparatuur overbodig en professionele oogfoto’s toegankelijk voor elke arts.

De hEyeway bestaat uit een opzetstuk voor de iPhone en een speciaal ontwikkelde app. Dankzij het opzetstuk is de smartphone te bevestigen op spleetlampen waarmee artsen het oog onderzoeken. Door de lamp te combineren met de camera van de smartphone, kunnen artsen hoge kwaliteit oogfoto’s maken. De aanschaf van een spleetlamp-camera is niet nodig, waarmee artsen € 25.000 tot € 40.000 besparen. De innovatie doet mee aan de Health App Award 2015.

Het idee voor hEyeway is afkomstig van Dr. Tjeerd de Faber, kinderoogarts in het Oogziekenhuis Rotterdam. Hij ontwikkelde het eerste prototype zelf thuis en werkte het verder uit in samenwerking met het Oogziekenhuis. Om alle genomen foto’s te kunnen sorteren en bewaren ontwikkelde Synappz Medical Apps een bijbehorende smartphone-app.

Diagnose

“De oogheelkunde is bij uitstek een visueel vak”, zegt de Faber in een interview met Zorgvisie. “98 Procent van de aandoeningen is zichtbaar en door een foto te maken is er direct bewijs.” hEyeway maakt het financieel mogelijk voor meer oogartsen om deze foto’s zelf direct te nemen. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid foto’s te delen met andere oogartsen op het platform, bijvoorbeeld om advies te vragen over een diagnose.

Voor het gebruik van de app en het opslagsysteem betalen gebruikers een jaarlijks abonnementsbedrag van € 75. Abonnees krijgen de bijbehorende smartphone-houder er gratis bij. De huidige software en het opzetstuk zijn ontwikkeld voor iPhones. De ontwikkelaars geven aan ook een versie voor andere systemen te willen ontwikkelen als daar vraag naar is. 

Bron: Zorgvisie, hEyeway | Foto: Joe Crawford, via Flickr Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)