12-05-2015 07:28 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschappers hebben een implantaat ontwikkeld dat pijn bestrijdt zonder medicijnen. Pijnsignalen komen nooit bij de hersenen aan.​

Onderzoekers van de Zweedse Linköping University maakten een klein implantaat dat heel precies pijnlijke zenuwen kan behandelen. Het implantaat wordt ingebracht in de wervelkolom waar de kapotte zenuwen aansluiten op het centrale zenuwstelsel.

Het implantaat is een organische elektronische ionenpomp (OEIP). Geleidende polymeren zijn aangebracht op een substraat van PET (Polyethyleentereftalaat). Dit zit op een klein reservoir waar GABA (Gamma-aminoboterzuur) inzit. GABA is een neurotransmitter die zenuwsignalen verhindert. Wanneer een kapotte zenuw een elektrisch signaal doorgeeft aan de OEIP, worden GABA-ionen afgegeven rond de zenuwaansluiting. Dit stopt het elektrische signaal. Hierdoor bereikt het pijnsignaal nooit de hersenen.

Bijvullen van de OEIP is heel gemakkelijk volgens de onderzoekers. Het is getest bij ratten waar het effectief bleek. Ratten vertoonden significant minder pijnsymptomen.

Medicijnen

Ongeveer 30 procent van de bevolking lijdt aan chronische pijn. Chronische zenuwpijn is moeilijk te behandelen. Dat komt doordat medicijnen zich door het hele lichaam verspreiden. Slechts een klein percentage van de toegediende hoeveelheid heeft effect. Het overige percentage kan voor bijwerkingen zorgen.

Philips en Allianz ontwikkelden een manier om zonder medicijnen rugklachten te behandelen. Het gaat om een draagbare band die blauw LED-licht uitstraalt.

Bron: The Engineer | Foto: GerryShaw via Wikipedia, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)