13-05-2015 11:40 | Door: Laura Fransen

Het grootste ziekenhuis van Schotland combineert duurzaamheid en innovatie. Het nieuwe ziekenhuis zet 22 robots in om hygiëne en patiëntenzorg te verbeteren in een duurzaam gebouw.

Volgens het ziekenhuis zijn de robots onmisbaar voor de logistieke operatie van het 14 verdiepingen tellende gebouw. De New South Glasgow Hospitals Campus biedt plaats aan 1.300 patiënten en 10.000 werknemers. De 22 robots helpen bij het bevoorraden van alle delen van het ziekenhuis, dat zich uitspreidt over een oppervlakte gelijk aan elf voetbalvelden.

De robots vervoeren onder andere beddengoed, medische artikelen, en eten. Dankzij een ondergronds gangensysteem en eigen liften kunnen ze zich snel verplaatsen. De ondergrondse gangen in combinatie met gescheiden liften voor schone en gebruikte goederen verbeteren de hygiëne. Doordat de robots een groot deel van de bevoorrading overnemen, kan het personeel zich op andere taken richten. Dit moet bijdragen aan betere patiëntenzorg.

Het ziekenhuis heeft £ 1,3 mln (€ 1,8 mln) geïnvesteerd in de nieuwe logistiek. Ook het gebouw zelf voldoet aan moderne standaarden. Zo is het ontworpen volgens BREEAM Excellent duurzaamheidsrichtlijnen. Dankzij een innovatief sorteersysteem wordt meer dan 90 procent van het ziekenhuisafval gerecycled of hergebruikt. Een eigen warmtekrachtcentrale voorziet het ziekenhuis van warmte en elektriciteit met een lage CO2-voetafdruk.

Bron: NHS | Foto: Daniel Lobo, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)