15-05-2015 12:51 | Door: Laura Fransen

Duurzaamheid bevindt zich in de kern van de gezondheidszorg. Zorgaanbieders zien in toenemende mate de voordelen, zowel vanuit de bedrijfsstrategie als milieutechnisch oogpunt.

Dat stelt Luc Lenaerts, Senior Director Sustainability bij Philips, in een blogpost. Volgens Lenaerts erkennen steeds meer ziekenhuizen de rol die ze kunnen spelen bij het stimuleren van een duurzame samenleving. “Een ziekenhuis is in feite een symbool van de samenleving en geeft aan hoe we willen dat die zich ontwikkelt.”

Lenaerts verwijst naar een recente studie van Practice Greenhealth, een Amerikaanse non-profit organisatie met een focus op duurzame oplossingen voor de zorgsector. De studie omvatte 223 ziekenhuizen. Volgens het onderzoek kunnen duurzame initiatieven de ziekenhuizen samen $ 11 mln besparen. Dat het bewustzijn hierover bij de instellingen zelf groeit, bleek uit het feit dat 92 procent een speciale beleidsmedewerker heeft aangewezen om duurzaamheid in goede banen te leiden.

Ook in de Nederlandse zorgsector valt veel geld te besparen met duurzame maatregelen. Zo kan een betere dosering de medicijnkosten met € 100 mln verminderen en bespaarde Zorghuis Sint Petrus onlangs binnen drie maanden € 20.000 met energiebesparende maatregelen

Koplopers

Deze week organiseerde Practice Greenhealth de jaarlijkse CleanMed conventie in Portland, Oregon. Tijdens de conventie delen duurzame koplopers in de zorgsector hun ervaringen. Bedrijven presenteren producten die de sector verder kunnen helpen verduurzamen. 

Philips is dit jaar een van de sponsors van het evenement. Het bedrijf is in toenemende mate betrokken bij duurzame initiatieven in de zorg. Naast medische innovaties dragen ook innovatieve verlichting en recyclingsystemen bij aan betere zorg en een beter milieu. 

Bron: Philips | Foto: Ted Eytan, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)