02-10-2012 17:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In het deelakkoord dat de onderhandelaars van de VVD en PvdA hebben gesloten wordt  €155 mln bezuinigd op de vergroening van de economie. Ook de forensentaks sneuvelt.

Vooral het schrappen van de forensentaks, goed voor een opbrengst van €1,3 mrd euro, schiet GroenLinks in het verkeerde keelgat. De partij ziet het ontbreken van groene maatregelen als een slechte voorbode voor het definitieve regeerakkoord.

Ordinaire belastingverhoging

Ed Nijpels, VVD-er en oud-minister van milieu, denkt dat het allemaal wel meevalt. Tegenover Radio1 zei hij: ”De vergroening van de economie hangt niet af van een paar subsidiemaatregelen.” Hoewel de forensentaks als een duurzame maatregel gepresenteerd werd is het volgens Nijpels toch vooral om het geld te doen geweest, hij noemt de maatregel ‘een ordinaire belastingverhoging’.

De vergroening van de economie hangt niet af van een paar subsidiemaatregelen. Ed Nijpels, VVD-er en oud minister van milieu

Het gaat volgens Nijpels op basis van dit deelakkoord te ver om te zeggen dat een VVD-PVDA kabinet niet groen zou kunnen zijn. Het deelakkoord is maar een klein onderdeel van het akkoord wat er nog komen gaat.

Volgens Nijpels moet in het regeerakkoord in ieder geval worden vastgelegd dat groei duurzaam moet plaats vinden. Dit hangt niet af van een subsidie op zonnepanelen. ”Het hangt af van de totale richting die je inslaat met belastingstelsel en met begeleidende maatregelen”, aldus Nijpels. Als belangrijk voorbeeld  van het vergroenen van het belastingstelsel noemt Nijpels de kolentaks, ‘zeker internationaal gezien een uitzonderlijke maatregel’.

Grijze, gekkie Henkie

Het handhaven van de kolentaks is een maatregel waar GroenLinks ook over te spreken is. Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor Groenlinks, pleit voor een groen belastingstelsel waarbij het principe ‘de vervuiler betaalt’ centraal staat. Hierdoor kunnen groene ondernemers en duurzame burgers gestimuleerd worden en de overgang naar schone energie worden versneld, aldus Van Tongeren.

Nederland is nog steeds de grijze, gekke Henkie van Europa. Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid GroenLinks

Over het afschaffen van subsidies lijken Nijpels en Van Tongeren het eveneens eens te zijn. Je kunt subsidies geven, maar ook regels stellen. Door voorwaarden te stellen vindt vergroening ook plaats. Nijpels, ook bestuursvoorzitter van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, vindt dat ‘vooral op het gebied van energiebeleid er nog moet meer gebeuren dan afgelopen jaar’. Want zoals Van Tongeren stelt, loop Nederland nog ver achter, ‘Nederland is nog steeds de grijze, gekke Henkie van Europa’.

Bron: Radio1, Joop.nl

Foto: ®DS