22-05-2015 15:02 | Door: Laura Fransen

Een Nederlands samenwerkingsverband neemt wereldwijd het voortouw op het gebied van orgaan-op-chip-technologie. De technologie biedt mogelijkheden voor goedkoper en sneller medicijnonderzoek.

Het Nederlandse Institute for Human Organ and Disease Model Technologies (hDMT) is deze week gelanceerd. Het instituut richt zich op de ontwikkeling van de zogenaamde orgaan-op-chip-technologie. Bij deze techniek worden chips voorzien van microkanaaltjes, waarop levend orgaanweefsel kan groeien. De chips bootsen de exacte functies en kwaliteiten van menselijke organen na.

“Orgaan-op-chip-technologie is ontzettend veelbelovend voor de toekomst”, zegt Onno van de Stolpe, CEO van biotechnolgiebedrijf Galapagos, een van de deelnemende bedrijven. “De chips waar hDMT aan gaat werken zullen een belangrijke bijdrage leveren aan het ontwikkelingsproces van nieuwe medicijnen.” De chips met levend orgaanweefsel moeten medicijnonderzoek versnellen, en goedkoper en efficiënter maken. De technologie maakt het mogelijk de effecten van medicijnen op het menselijk lichaam nauwkeurig de voorspellen.

Behandeling op maat

Naast goedkoper medicijnonderzoek ziet het hDMT ook mogelijkheden voor individuele patiëntbehandeling. De chips maken het mogelijk van te voren te testen hoe een specifieke patiënt reageert op een medicijn. “Uiteindelijk willen we toe naar een behandeling op maat voor iedere patiënt”, zegt Prof. dr. Christine Mummery, voorzitter raad van bestuur hDMT.

Het instituut bestaat uit negen partners: Universiteit Twente, TU Delft, TU Eindhoven, Hubreacht Instituut, Universiteit Leiden, Leids Universitair Medisch Centrum, Erasmus Medisch Centrum, en biotechnologiebedrijven Galapagos en Genmab. 

Ook een Amerikaans bioprintbedrijf werkt aan het produceren van levend weefsel dat de menselijke eigenschappen perfect nabootst. Samen met cosmeticagigant L'Oreal werkt Organovo aan het 3D-printen van huidcellen.

Bron: hDMT | Foto: dbgg1979, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)