28-05-2015 09:01 | Door: Jerom van Gemert

Medische studenten van over de hele wereld kunnen lichaamsdelen online bestellen uit de 3D-printer. De 3D-modellen kunnen lichamen die nodig zijn voor medische opleidingen vervangen.

Wetenschappers aan de Monash University ontwikkelden de 3D-geprinte anatomie-serie. Lichamen voor de wetenschap zijn erg waardevol. Vaak is er een tekort aan lichamen, maar ook het bewaren en prepareren is kostbaar. Dat komt deels doordat er voor het bewaren en ontleden van menselijke lichamen een strenge regelgeving is.

De 3D-modellen uit de 3D-printer zijn veel goedkoper en gemakkelijk te verkrijgen. Alle onderdelen zijn anatomisch correct, en sommige onderdelen, zoals de bloedvaten in de hersenen, zijn zelfs beter zichtbaar dan in een gebalsemd lichaam. De 3D-modellen zijn gebaseerd op CT-scans en MRI-scans.

Nederland

In Nederland is geen tekort aan lichamen voor de wetenschap. Sinds 2012 is lichaamsdonatie toegenomen. Het is niet duidelijk hoe dat komt. Sommige anatomische instituten hebben zelfs een aannamestop van lichamen ingesteld.

Volgens de ontwikkelaars zijn de 3D-modellen een waardevolle toevoeging voor medische opleidingen. Zij noemen het een “3D-lesboek”.

Bronnen: Phys, Monash University, Infonu | Foto: University of Liverpool Faculty of Health & Life Sciences via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)