01-06-2015 09:09 | Door: Thijs ten Brinck

De medicijnproducent Ram Pharma uit Jordanië haalt de proceswarmte voor zijn installaties grotendeels uit zonnewarmte. Spiegels op het dak brengen de duurzame warmte de fabriek in.

De industriële zonnewarmtecollectoren bij RAM Pharma zijn geïnstalleerd door het bedrijf Industrial Solar uit Duitsland. De bijna vierhonderd vierkante meter aan spiegels zijn een alternatief voor het opwekken van stoom met fossiele brandstoffen.  

Ram Pharma gebruikt de zonne-energie in de synthese van verschillende medicijnen, voor chemische reacties waarbij hitte of stoom noodzakelijk zijn. Het Jordaanse bedrijf produceert onder andere antidepressiva, astmamedicijnen en middelen tegen erectiestoornissen.

Duurzame industriële ​warmte

Goedkope vlakke spiegels in fresnel-opstelling richten het zonlicht op een buis waarin de hitte water omzet in stoom. Hetzelfde principe wordt ook gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Het concept van Industrial Solar is geschikt voor processen die plaatsvinden bij temperaturen tot 400 graden Celsius. Het Duitse bedrijf levert vergelijkbare systemen opvallend genoeg ook voor koelcellen. Die gebruiken de zonnewarmte op het heetst van de dag om bijvoorbeeld groenten koud te houden.

Bron: SolarServer | Foto: Tim.Reckmann, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)